onsdag 11 februari 2009

Kunskapsuppdrag!

Vi lämnar till skolan det käraste man har - är en publikation som finns att hämta på www.skolverket.se som handlar om hur viktigt det är för alla att skolan och hemmet samverkar. Vårt uppdrag i skolan består i att stödja eleverna att nå sina mål. Vi ska vara deras verktyg på resan till målet - att komma in på ett nationellt program på gymnasiet.
Det som är viktigt på denna resa är att det finns förutsättningar för oss som jobbar i skolan att göra ett bra jobb. Vi behöver ha en bra dialog med hemmet, barnen behöver sova bra och äta bra och vi måste ha arbetsro i skolan. Vår arbetsmiljö behöver vara trygg för alla, för både elever och personal. Har vi det på detta viset, så borde förutsättningarna för att vi ska kunna slutsa eleverna genom högstadiet med bra resultat vara ganska goda. I skolan finns rättigheter och skyldigheter. Vi ska bedriva verksamheten i demokratiska former, vilket innebär att vi vill ha ett levande engagemang från både föräldrar och elever. Om vi har tydliga mål, normer och regler om vad som gäller för oss alla på skolan, skapar det en trygghet på lång sikt. Ingen behöver att oro sig för hur saker tas om hand. Man kan vara trygg i att det sätts gränser. Och det är precis det elever vill ha - gränser! Vi ska respektera varandra som enskilda individer på skolan till100%. Det vi kan ha synpunkter på är det vi gör i bland. Och här har vi rättighet och skyldighet att säga till om man inte är nöjd! Det ger trygghet och öppenhet. Om ni som föräldrar vill ha mer insyn i skolan är ni välkommen att vara på några lektioner någon dag eller två.

Just i dagarna har våra 9:or gjort sina val till gymnasiet. Hoppas att alla elever hamnar där de vill och att de får sina drömmar uppfyllda!

onsdag 4 februari 2009

Elevrummet är inte stängt!

Jag har tidigare funderat tillsammans med lärare och elever att vi ska flytta elevrummet "upp i solen". Orsaken är att det blir mer öppet och mer tillgängligt för alla elever samt att vi kan samnyttja resurser på ett annat sätt. Dessutom är en källare en sämre arbetsmiljö för den som jobbar där. Jag har diskuterat detta fram och tillbaka och åsikterna är delade - som det alltid är när det är förändringar på gång. MEN - det kommer inte bli någon flytt före vi rustar skolan. Just nu är eleverummet stängt för att Inger är sjuk. Inger jobbar vissa tider varje dag i Resursgruppen och är en superbra tillgång för Patrik och de elever som är där. Vi försöker hålla öppet alla dager med elevvärdar den tiden Inger är i P2, men blir det stökigt, så får vi stänga. Här får eleverna ta ansvar för att det ska gå bra.

En anmärkningsvärd grej är att när eleverna är i elevrummet vet dom hur en papperskorg ser ut. När nu elevrummet är stängt, ser det bedrövligt ut i korridorerna och även ute på skolgården. Vill vi ha det så i vår arbetsmiljö?

måndag 2 februari 2009

Friluftsdag!

Tänk att ha förmånen att få åka skidor på en dag som denna. Det är påfyllning för alla sinnen. Det var en helt fantastisk dag och jag tycker eleverna var superduktiga i spåret. Vi kämpar vidare för Perslundaklassikern! Fika, frukt och något varmt att dricka!
Hoppas vi får behålla vintern så här fin och så här solig!
Tack till Ingemar och Ann-Marie och alla ni som kollade att vi verkligen hade gjort milen!